Cicle de conferencies d'Actualització en Psicologia Clínica.
La formació continuada en psicologia clínica és essencial perquè els professionals de la salut mental es mantinguin actualitzats sobre les últimes recerques, tècniques i eines terapèutiques.
La formació continuada permet als psicòlegs clínics mantenir-se actualitzats sobre els últims avanços en el seu camp de treball. D'aquesta manera, poden aplicar les millors pràctiques i tècniques per al tractament de trastorns mentals en els seus pacients.També els permet desenvolupar noves habilitats i tècniques terapèutiques que els ajudin a abordar problemes específics que poden sorgir en la pràctica clínica.
En mantenir-se actualitzats i desenvolupar noves habilitats, els psicòlegs clínics poden proporcionar una atenció de major qualitat als seus pacients. Això pot conduir a resultats terapèutics més efectius i a una major satisfacció dels pacients.
Aquestes motivacions impulsen a la Direcció de la Clínica Psicològica UB a iniciar el cicle de conferències d' Actualització en Psicologia Clínica.
Conferència V - any 2024: “Les addiccions a substàncies des de la perspectiva de gènere” a càrrec de la professora Marta Torrens Melich.
Aquesta tindrà lloc dimarts 2 de juliol a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari: https://forms.office.com/e/Yhvg3yyaX9
Marta Torrens, Doctora en Medicina i Especialista en Psiquiatria. És Catedràtica de Psiquiatria de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat de Vic-Central de Catalunya, així com Coordinadora del Grup d’ Investigació en Addiccions de l’Hospital del Mar Research Institute i de la “Xarxa d’Investigació en Atenció Primària d’ Addiccions” (RIAPAD) de l ‘Institut Carles III.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Conferència IV - any 2024: “Un Model de Psicologia de la Salut aplicat a la Pràctica Clínica: A propòsit de la Donació de Ronyó” a càrrec del Doctor Josep Maria Peri Nogués.
Aquesta tindrà lloc dimecres 22 de maig a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
El Dr. Josep Maria Peri Nogués és Doctor en Psicologia i terapeuta supervisor en Teràpia Cognitiva-Conductual per la EABCT amb més de 30 anys d'experiència en el camp de la salut mental i de la psicologia de la salut en l'àmbit hospitalari.
Va ser guardonat al Premi Pavlov per la seva trajectòria professional. Expresident de la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament. També va ocupar el càrrec de cap de la Secció de Psicologia Clínica de la Salut de l'Hospital Clínic de Barcelona. Farem un breu recorregut per la seva àmplia trajectòria professional:
- En 2007 va obtenir el Premi Rosa Martí-Sensat del Col·legi de Psicologia de Catalunya.
- Posseeix un Diploma d'honor de la Jornada de Teràpia del Comportament i Medicina Conductual a la Pràctica Clínica (2004).
Ha participat en diferents Guies Mèdiques com ara:
- Consell d'Europa: "Guide to the Quality and Safety of Organs for Transplantation"
- Generalitat de Catalunya: "Guia de Càncer Hereditari de mama, Trasplantaments i donants vius d'òrgans". Guies de: Fibromiàlgia, Fatiga crònica i Aparell locomotor.
Conferència III - any 2024: "L'ús de la realitat virtual en l'avaluació i tractament dels trastorns de la conducta alimentària" a càrrec de la Vicerectora Dra. Marta Ferrer Garcia.
Aquesta tindrà lloc dijous 25 d'abril a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
La Vicerectora Dra. Marta Ferrer Garcia, és professora agregada del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Universitat de Barcelona, investigadora del Laboratori de Realitat Virtual de la Facultat de Psicologia (VR-Psy Lab) i membre de l’Institut de Neurociències d’aquesta Universitat. Al llarg de la seva trajectòria acadèmica, ha participat en diversos projectes de recerca, entre els quals destaquen els duts a terme en el marc de l’ús de les noves tecnologies en l’avaluació i tractament psicopatològic. El 2010 es va doctorar en Psicologia Clínica i de la Salut, rebent el Premi Extraordinari de Doctorat i el premi internacional Canada Research Chair in Clinical Cyberpsychology New Investigator Award 2010.
La seva feina s’ha centrat, especialment, en l’aplicació de la realitat virtual a l’estudi de les alteracions de la imatge corporal en pacients amb trastorn de la conducta alimentària i en la utilització d’aquesta tecnologia en la millora del seu tractament. Recentment, ha estat investigadora principal d’un projecte finançat, concedit pel MCIU, sobre aquesta temàtica. Té acreditats dos sexennis de recerca i tres quinquennis de docència. Imparteix docència a l’assignatura troncal de Psicopatologia i en altres assignatures de grau i postgrau. Ha participat en diversos projectes d’innovació docent i forma part del Grup d’Innovació Docent per a la Millora de la Docència en Psicologia Clínica i de la Salut. Del 2021 al 2023, va ser vicerectora d’estudiants i participació de la Universitat de Barcelona i actualment és vicerectora d'estudiants i vida universitària a la mateixa universitat.
Conferència II - any 2024: "Comprensió i abordatge terapèutic del fenomen de les Sectes Coercitives" a càrrec de la psicòloga clínica Vega González-Bueso.
Aquesta tindrà lloc dimarts 27 de febrer a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
La Directora/Gerent de AIS (Atenció i Investigació de Socioaddiccions), Sra. Vega González-Bueso, va estudiar infermeria a la UB i més tard es va graduar en psicologia. Va fer la seva especialització en Psicologia Clínica a la Universitat de Barcelona. Actualment, tal com hem mencionat anteriorment, ocupa el càrrec de Directora de AIS, és experta en l'assessorament i tractament dels trastorns generats per relacions sectàries i altres processos de manipulació psicològica i membre de l'ICSA (International Cultic Studies Association). També és Membre de la FECRIS (European Federation of Centres of Research and Information on Sectarianism) i va obtenir el Premi Herbert L. Rosendale, lliurat per la International Cultic Studies Association (ICSA).
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
Conferencia I - any 2024 : “Prevenció de la violencia sexual: implicacions clinico-forenses” a càrrec del Dr. Antonio Andrés Pueyo
Aquesta tindrà lloc dimarts 16 de gener de 2024 a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
El Prof. Dr. Antonio Andrés Pueyo és Catedràtic de Psicologia del Departament de Personalitat Avaluació i Tractament Psicològic a la UB, membre fundador del GEAV (Grup d'Estudis Avançats en Violència), Director del Màster de Psicologia Forense i Criminal (IL3/UB), professor de Psicologia de la Violència i del Comportament Criminal en els estudis de Psicologia i de Criminologia de la UB, consultor sènior de l'Institut de Psicologia Forense de Barcelona, director del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Facultat de Psicologia UB, i promotor de Prevensi, website de prevenció de l'Abús Sexual Infantil (www.prevensi.es).
A més fa com avaluador programes ANECA i de l'AQU, consultor del Departament d'Interior (GESI) del Govern d'Espanya en Violència contra la Parella, assessor i consultor de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i de l'Escola de Policia de Catalunya i assessor i col·laborador del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya en temes Penitenciaris i de Justícia Juvenil.
_________________________________________________________________________________________________________________________
Conferència VII "Dislèxia: Falsos mites i actualització de les seves bases teòriques" a càrrec del Dr. Jorge López Olóriz Doctor en biomedicina per la Universidad de Barcelona.
Aquesta tindrà lloc dimarts 12 de desembre a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Jorge López Olóriz és Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Salamanca amb un Màster en neurociències i un altre en dificultats d'aprenentatge per la Universitat de Barcelona.Tambè és Doctor en biomedicina per la Universitat de Barcelona i autor de diversos articles i revisions sobre factors i biomarcadores de risc cerebrovascular, deterioració cognitiva,neuroimatgeria, rehabilitació motora, genètica i trastorns de l'aprenentatge. Va realitzar una estada en el Sensory-Motor Systems Lab de la Universitat Politècnica Federal de Zuric.I és avaluador de propostes de la Convocatòria de Fons Interns per a Projectes de Recerca 2023 de l'Institut Superior de Formació Docent
Conferència VI: “Comunicació en l’entorn sanitari en situacions d’emergència i crisis” a càrrec del Dr. Javier Tapia. Subdirector Mèdic de l’Àrea Ambulatòria de l’HUB.
Aquesta tindrà lloc dimecres 15 de novembre a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
El Dr. Javier Tapia és Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Màlaga i doctorant en la Universitat de Barcelona. És M.I.R. de Medicina Familiar i Comunitària i té el Màster de Cirurgia Major Ambulatòria impartit per la Societat Espanyola de Cirurgia Major Ambulatòria (ASECMA) i la Societat Catalana de Cirurgia Major Ambulatòria (SCCMA). També disposa del Diploma Universitari de Direcció de Serveis Integrats en Salut impartit per ESADE Bussiness School & Law Schools i Universitat Ramon Llull (Barcelona).
Actualment, treballa tant en l'àmbit assistencial com en l'àmbit docent, en l'àmbit assistencial, com a Subdirector Mèdic de l'Hospital de Bellvitge i metge assistencial en emergències médiques de la Generalitat. En l'àmbit docent, des de 2019, és professor del Màster Universitari d'Urgències i Emergències Sanitàries de la UIC i al 2023 va començar a impartir l'assignatura de Psicologia Mèdica en la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
Anteriorment, ha estat Director Metge de l'Hospital quironsalud, adjunt a Direcció a l'Hospital General Sant Joan de Déu, Cap de Servei d'Urgències del Complex Hospitalari Moisès Broggi i Cap de Servei d'Urgències i posteriorment Director Mèdic de l'Hospital de Viladecans.
Conferència V: "Salut mental en persones trans" a càrrec del Prof. Dr. Jon Arcelus.
Aquesta tindrà lloc dimecres 18 d'octubre a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
El Prof. Dr. Jon Arcelus, MD, PhD és Professor Emèrit de Salut Mental i Benestar amb seu en la Universitat de Nottingham, el Regne Unit. Clínicament treballa en el Centre Nacional per a la Salut Transgènere en Nottingham, particularment treballant amb joves trans. Jon va estudiar medicina al País Basc i es va mudar al Regne Unit per a formar-se com a psiquiatre amb èmfasi en psiquiatria social. Com a psiquiatre social, està particularment interessat en el paper que la societat té en el benestar de l'individu. Es va formar en psicoteràpia, incloent-hi Teràpia Sexual i de Relacions, Teràpia Sistèmica i Psicoteràpia Interpersonal.
Acadèmicament lidera l'equip de recerca de Diversitat de Gènere i Benestar en la Universitat de Nottingham. Dirigeix diversos projectes de recerca en el camp de la salut transgènere, i té més de 125 publicacions, incloent-hi llibres i capítols. Jon treballa estretament amb IDIBELL en el camp de trastorns alimentaris i satisfacció corporal, en haver treballat clínica i acadèmicament en aquesta àrea durant molts anys. És Editor Associat del International Journal of Transgender Health i ha estat el co-director de la 8a edició dels Standards of Care desenvolupat per WPATH (les guies globals per a professionals de la salut trans publicades al setembre 2022). Finalment, destacar que pertany al Grup de Psiconeurobiologia dels Trastorns Alimentaris i Conductes Addictives del IDIBELL.
Conferència IV: "El tractament psicològic en càncer. Manejar l'estrès o facilitar el creixement posttraumàtic?"
Aquesta tindrà lloc dilluns 26 de juny a les 15:00 hores a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari:
El Dr. Cristian Ochoa és especialista en Psicologia Clínica i expert en Psico-oncologia. Cap del programa de salut digital d'atenció psicosocial en càncer “ICOnnecta’t” i director i investigador principal del Grup de recerca en Psico-*Oncologia i salut digital del Institut Català d’Oncologia (www.psicooncologiaonline.com) i del IDIBELL . https://idibell.cat/en/research/cancer-area/epidemiology-public-health-cancer-prevention-and-palliative-care-program/psycho-oncology-and-digital-health-psodig/ . Doctor i Professor Agregat en Facultat de Psicologia. Universitat de Barcelona.
Conferència III: “El tractament neuropsicològic als trastorns psicòtics” a càrrec del Dr. Rafael Penades.
Aquesta tindrà lloc dijous 11 de maig a les 14:00 hores a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció.
Aforament limitat.
El Dr. Rafael Penades és Facultatiu a l'Hospital Clínic de Barcelona, Responsable de l'àrea de neuropsicologia i tractaments psicològics de la Unitat d'Esquizofrènia Clínic de Barcelona (BCSU). Professor agregat del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Universitat de Barcelona. Investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS) en l'àrea de "Bases biològiques dels trastorns mentals", membre del Grup 4 de l'àrea d'esquizofrènia del Centre de Recerca en Xarxa en Salut Mental (CIBERSAM) i de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona.
FOTOGRAFIA DE LA JORNADA
Conferència II : "Psicopatia femenina: abordatge clínic i amb perspectiva de gènere” a càrrec del Dr. Cuqurella
Aquesta tindrà lloc el 12/04/2023 a les 14.00 a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari.
Aforament limitat.
El Dr. Àngel Cuqurella és metge forense, psicòleg forense, Doctor per la UAB (Validació PCL:SV en població espanyola) i docent. Estudiós de trastorns de la personalitat, psicopatia i malaltia mental greu, en relació a la violència i la imputabilitat. Actualment becat pel CEJFE per l'estudi del perfil d'homicides sexuals condemnats. Consultor en casos complexos penitenciaris.
Conferència I : "Trastornos de la Conducta Alimentaria: de la Asistencia a la Investigación.” a càrrec del Dr. Fernando Fernández Aranda.
Aquesta tindrà lloc el 08/03/2023 a les 14.00 a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari.
Aforament limitat
El Dr. Fernando Fernández de Aranda és Catedràtic en Psicologia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, Especialista en Psicologia Clínica, Llicenciat de Psicologia amb Grau per la UB i Doctor en Psicologia per la Universitat d'Hamburg (1996). Director científic del IDIBELL des de 2021. Director de la Unitat de Trastorns de l'Alimentació de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i Subdirector del CIBERobn (Xarxa d'Excel·lència de Recerca Biomèdica en Obesitat i Nutrició, Institut Salut Carles III). Cap de Grup en IDIBELL ( https://idibell.cat/es/investigacion/area-de-neurociencias/programa-de-neurociencias/psiconeurobiologia-de-los-trastornos-de-la-conducta-alimentaria-y-conductas-adictivas/ ) i de Grup CIBERobn. Codirector de la secció de Trastorns de l'Alimentació de la World Psychiatric Association (WPA) i guardonat amb diversos Premis Internacionals Clínics i de Recerca: AED Meehan Hartley Award-2004; AED Leadership Research Award-2015 i Hilde Bruch Lecture Award-2017-Universitat de Tübingen. Més de 480 articles publicats en Revista Internacionals (https://www.webofscience.com/wos/author/record/5961), Factor h: 56, i IP en projectes Internacionals i de la UE (10) i nacionals (21) i coordinador de Xarxes (2).
ORCID: http://orcid.org/0000-0002-2968-9898