Cicle de conferencies d'Actualització en Psicologia Clínica.
La formació continuada en psicologia clínica és essencial perquè els professionals de la salut mental es mantinguin actualitzats sobre les últimes recerques, tècniques i eines terapèutiques.
La formació continuada permet als psicòlegs clínics mantenir-se actualitzats sobre els últims avanços en el seu camp de treball. D'aquesta manera, poden aplicar les millors pràctiques i tècniques per al tractament de trastorns mentals en els seus pacients.També els permet desenvolupar noves habilitats i tècniques terapèutiques que els ajudin a abordar problemes específics que poden sorgir en la pràctica clínica.
En mantenir-se actualitzats i desenvolupar noves habilitats, els psicòlegs clínics poden proporcionar una atenció de major qualitat als seus pacients. Això pot conduir a resultats terapèutics més efectius i a una major satisfacció dels pacients.
Aquestes motivacions impulsen a la Direcció de la Clínica Psicològica UB a iniciar el cicle de conferències d' Actualització en Psicologia Clínica.
Conferència VII "Dislèxia: Falsos mites i actualització de les seves bases teòriques" a càrrec del Dr. Jorge López Olóriz Doctor en biomedicina per la Universidad de Barcelona.
Aquesta tindrà lloc dimarts 12 de desembre a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari: https://forms.office.com/e/SE5F77A5S0
Jorge López Olóriz és Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Salamanca amb un Màster en neurociències i un altre en dificultats d'aprenentatge per la Universitat de Barcelona.Tambè és Doctor en biomedicina per la Universitat de Barcelona i autor de diversos articles i revisions sobre factors i biomarcadores de risc cerebrovascular, deterioració cognitiva,neuroimatgeria, rehabilitació motora, genètica i trastorns de l'aprenentatge. Va realitzar una estada en el Sensory-Motor Systems Lab de la Universitat Politècnica Federal de Zuric.I és avaluador de propostes de la Convocatòria de Fons Interns per a Projectes de Recerca 2023 de l'Institut Superior de Formació Docent
Conferència VI: “Comunicació en l’entorn sanitari en situacions d’emergència i crisis” a càrrec del Dr. Javier Tapia. Subdirector Mèdic de l’Àrea Ambulatòria de l’HUB.
Aquesta tindrà lloc dimecres 15 de novembre a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari: https://forms.office.com/e/ZKE5DL8wPy
El Dr. Javier Tapia és Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Màlaga i doctorant en la Universitat de Barcelona. És M.I.R. de Medicina Familiar i Comunitària i té el Màster de Cirurgia Major Ambulatòria impartit per la Societat Espanyola de Cirurgia Major Ambulatòria (ASECMA) i la Societat Catalana de Cirurgia Major Ambulatòria (SCCMA). També disposa del Diploma Universitari de Direcció de Serveis Integrats en Salut impartit per ESADE Bussiness School & Law Schools i Universitat Ramon Llull (Barcelona).
Actualment, treballa tant en l'àmbit assistencial com en l'àmbit docent, en l'àmbit assistencial, com a Subdirector Mèdic de l'Hospital de Bellvitge i metge assistencial en emergències médiques de la Generalitat. En l'àmbit docent, des de 2019, és professor del Màster Universitari d'Urgències i Emergències Sanitàries de la UIC i al 2023 va començar a impartir l'assignatura de Psicologia Mèdica en la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
Anteriorment, ha estat Director Metge de l'Hospital quironsalud, adjunt a Direcció a l'Hospital General Sant Joan de Déu, Cap de Servei d'Urgències del Complex Hospitalari Moisès Broggi i Cap de Servei d'Urgències i posteriorment Director Mèdic de l'Hospital de Viladecans.
Conferència V: "Salut mental en persones trans" a càrrec del Prof. Dr. Jon Arcelus.
Aquesta tindrà lloc dimecres 18 d'octubre a les 14 hores, a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari: https://forms.office.com/e/WzUCpqj5nX
El Prof. Dr. Jon Arcelus, MD, PhD és Professor Emèrit de Salut Mental i Benestar amb seu en la Universitat de Nottingham, el Regne Unit. Clínicament treballa en el Centre Nacional per a la Salut Transgènere en Nottingham, particularment treballant amb joves trans. Jon va estudiar medicina al País Basc i es va mudar al Regne Unit per a formar-se com a psiquiatre amb èmfasi en psiquiatria social. Com a psiquiatre social, està particularment interessat en el paper que la societat té en el benestar de l'individu. Es va formar en psicoteràpia, incloent-hi Teràpia Sexual i de Relacions, Teràpia Sistèmica i Psicoteràpia Interpersonal.
Acadèmicament lidera l'equip de recerca de Diversitat de Gènere i Benestar en la Universitat de Nottingham. Dirigeix diversos projectes de recerca en el camp de la salut transgènere, i té més de 125 publicacions, incloent-hi llibres i capítols. Jon treballa estretament amb IDIBELL en el camp de trastorns alimentaris i satisfacció corporal, en haver treballat clínica i acadèmicament en aquesta àrea durant molts anys. És Editor Associat del International Journal of Transgender Health i ha estat el co-director de la 8a edició dels Standards of Care desenvolupat per WPATH (les guies globals per a professionals de la salut trans publicades al setembre 2022). Finalment, destacar que pertany al Grup de Psiconeurobiologia dels Trastorns Alimentaris i Conductes Addictives del IDIBELL.
Conferència IV: "El tractament psicològic en càncer. Manejar l'estrès o facilitar el creixement posttraumàtic?"
Aquesta tindrà lloc dilluns 26 de juny a les 15:00 hores a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari:
El Dr. Cristian Ochoa és especialista en Psicologia Clínica i expert en Psico-oncologia. Cap del programa de salut digital d'atenció psicosocial en càncer “ICOnnecta’t” i director i investigador principal del Grup de recerca en Psico-*Oncologia i salut digital del Institut Català d’Oncologia (www.psicooncologiaonline.com) i del IDIBELL . https://idibell.cat/en/research/cancer-area/epidemiology-public-health-cancer-prevention-and-palliative-care-program/psycho-oncology-and-digital-health-psodig/ . Doctor i Professor Agregat en Facultat de Psicologia. Universitat de Barcelona.
Conferència III: “El tractament neuropsicològic als trastorns psicòtics” a càrrec del Dr. Rafael Penades.
Aquesta tindrà lloc dijous 11 de maig a les 14:00 hores a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció.
Aforament limitat.
El Dr. Rafael Penades és Facultatiu a l'Hospital Clínic de Barcelona, Responsable de l'àrea de neuropsicologia i tractaments psicològics de la Unitat d'Esquizofrènia Clínic de Barcelona (BCSU). Professor agregat del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Universitat de Barcelona. Investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS) en l'àrea de "Bases biològiques dels trastorns mentals", membre del Grup 4 de l'àrea d'esquizofrènia del Centre de Recerca en Xarxa en Salut Mental (CIBERSAM) i de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona.
FOTOGRAFIA DE LA JORNADA
Conferència II : "Psicopatia femenina: abordatge clínic i amb perspectiva de gènere” a càrrec del Dr. Cuqurella
Aquesta tindrà lloc el 12/04/2023 a les 14.00 a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari.
Aforament limitat.
El Dr. Àngel Cuqurella és metge forense, psicòleg forense, Doctor per la UAB (Validació PCL:SV en població espanyola) i docent. Estudiós de trastorns de la personalitat, psicopatia i malaltia mental greu, en relació a la violència i la imputabilitat. Actualment becat pel CEJFE per l'estudi del perfil d'homicides sexuals condemnats. Consultor en casos complexos penitenciaris.
Conferència I : "Trastornos de la Conducta Alimentaria: de la Asistencia a la Investigación.” a càrrec del Dr. Fernando Fernández Aranda.
Aquesta tindrà lloc el 08/03/2023 a les 14.00 a l'Aula de formació de la Clínica Psicològica UB, tot i que també es retransmetrà per Teams.
Per poder assistir presencialment o virtualment és obligatòria la inscripció a través del formulari.
Aforament limitat
El Dr. Fernando Fernández de Aranda és Catedràtic en Psicologia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, Especialista en Psicologia Clínica, Llicenciat de Psicologia amb Grau per la UB i Doctor en Psicologia per la Universitat d'Hamburg (1996). Director científic del IDIBELL des de 2021. Director de la Unitat de Trastorns de l'Alimentació de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i Subdirector del CIBERobn (Xarxa d'Excel·lència de Recerca Biomèdica en Obesitat i Nutrició, Institut Salut Carles III). Cap de Grup en IDIBELL ( https://idibell.cat/es/investigacion/area-de-neurociencias/programa-de-neurociencias/psiconeurobiologia-de-los-trastornos-de-la-conducta-alimentaria-y-conductas-adictivas/ ) i de Grup CIBERobn. Codirector de la secció de Trastorns de l'Alimentació de la World Psychiatric Association (WPA) i guardonat amb diversos Premis Internacionals Clínics i de Recerca: AED Meehan Hartley Award-2004; AED Leadership Research Award-2015 i Hilde Bruch Lecture Award-2017-Universitat de Tübingen. Més de 480 articles publicats en Revista Internacionals (https://www.webofscience.com/wos/author/record/5961), Factor h: 56, i IP en projectes Internacionals i de la UE (10) i nacionals (21) i coordinador de Xarxes (2).
ORCID: http://orcid.org/0000-0002-2968-9898